2 طرز تهیه آش انار شیرازی و شمالی لعابدار با گوشت و بدون گوشت

0 220


تخفیفات نیمه اول مهر افق کوروش

آش انار یک گزینه عالی برای شام شب چله است. اما برای طرز تهیه آش انار به عنوان یکی از آش‌های مخصوص شب یلدا به چه مواد اولیه‌ای نیاز داریم؟ آیا چیزی در مورد مراحل درست کردن آش انار به روش شیرازی و شمالی می‌دانید؟ برای درست کردن آش انار با رب انار یا انار به چه سبزی‌هایی نیاز داریم؟ در این مقاله از سرویس آشپزی در مجله کوروش می‌توانید با آموزش طرز تهیه آش انار شب یلدا به ۲ روش شیرازی و شمالی به عنوان یک غذا با رب انار خوشمزه آشنا شوید. همچنین در انتهای مقاله درباره طرز پخت آش انار به سبک تبریزی و بختیاری و شهرهای مختلف پاسخ خواهیم داد.

مواد لازم برای تهیه آش انار شیرازی (۸ نفر)

مواد اولیه مقدار مورد نیاز
گوشت چرخ کرده مخلوط ۴۰۰ گرم
سبزی آش خرد شده ۱۰ لیوان فرانسوی دسته‌دار
برنج ایرانی یا نیم دانه ۳ لیوان فرانسوی دسته‌دار
لپه ۳/۴ لیوان فرانسوی دسته‌دار
پیاز ۷ عدد متوسط
آب انار ۶ لیوان فرانسوی دسته‌دار
رب انار ۲ قاشق غذاخوری
آب جوش ۶ لیوان فرانسوی دسته‌دار
زعفران دم کرده غلیظ ۱ قاشق غذاخوری
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به مقدار لازم
نعنا خشک به مقدار دلخواه
روغن مایع سرخ کردنی به مقدار لازم

 

مدت زمان آماده‌سازی مواد: ۲ ساعت

زمان مورد نیاز برای پخت آش انار شیرازی: ۳ ساعت

مراحل طرز تهیه آش انار با گوشت چرخ کرده و رب انار

طرز تهیه آش انار شیرازی شب یلدا با گوشت چرخ ‌کرده

برای طرز تهیه آش انار به روش شیرازی به عنوان پیش غذای شب یلدا، باید ابتدا لپه را به مدت ۱ الی ۲ ساعت در آب خیس کنید. گوشت چرخ کرده را با پیاز و ادویه‌ها تفت دهید و بپزید. سپس سبزی آش انار و دیگر مواد را به آن بیفزایید. در آخر آب انار و رب انار را به آن اضافه کنید و اجازه دهید مواد آش کاملا با هم بپزند و جا بیفتند. برای مشاهده مراحل تهیه این آش خوشمزه یلدایی، مراحل زیر را انجام دهید.

مرحله اول؛ آماده کردن پیاز داغ ترد و مجلسی

در اولین مرحله از طرز پخت آش انار شیرازی باید پیاز داغ فراوان درست کنید. پیازها را به صورت خلالی و یک‌دست خرد کنید. برای برشته یا به اصطلاح کریسپی شدن پیاز داغ مجلسی باید برخی نکات را رعایت کنید. برای مطالعه طرز تهیه پیاز داغ مجلسی روی لینک مطلب طرز تهیه پیاز داغ مجلسی کلیک کنید.

در صورت تمایل برای خرید پیاز داغ منجمد و پیاز داغ کریسپی می‌توانید از فروشگاه‌‌های افق کوروش به روش‌های خرید تلفنی، حضوری و اینترنتی اقدام کنید.

مرحله دوم؛ تفت دادن گوشت برای آش انار

در دومین مرحله از طرز تهیه آش انار به روش شیرازی و بعد از درست کردن پیاز داغ، باید در قابلمه‌ای که می‌خواهید آش را در آن بار بگذارید، مقداری روغن بریزید. اجازه دهید روغن روی شعله گاز داغ شود. سپس گوشت چرخ کرده را در روغن تفت دهید.

کمی فلفل سیاه، زردچوبه و نمک به آن اضافه کنید تا گوشت طعم خوبی بگیرد. می‌توانید گوشت را به صورت قلقلی نیز آماده کنید و بعد از تفت دادن داخل آش انار بریزید.

جشنواره بازگشت به مدرسه

در صورت تمایل می‌توانید گوشت چرخ کرده، انواع ادویه‌ها مثل فلفل سیاه، زردچوبه، نمک و انواع روغن مایع و روغن جامد و نیمه‌ جامد را از فروشگاه‌های افق کوروش به روش‌های تلفنی، حضوری یا اینترنتی خریداری کنید.

مرحله سوم؛ تفت دادن همه مواد آش انار شیرازی

بعد از عوض شدن رنگ گوشت باید لپه‌‌ها را اضافه کنید و به خوبی با گوشت تفت بدهید. برای اینکه لپه طی مراحل پخت له نشود کمی با پیاز داغ تفت دهید. بهتر است لپه را از قبل نپزید، چون لپه در آش زود می‌پزد و در صورت پختن بیش از حد له و وارفته می‌شود. بعد از تفت دادن گوشت و لپه، سبزی آش انار را که ساطوری خرد شده به همراه برنج و پیاز داغ را اضافه کنید و با سایر مواد هم بزنید. حتماً چند قاشق پیاز داغ برای تزیین آش انار شیرازی کنار بگذارید.

انواع حبوبات مثل لپه و برنج ایرانی از جمله برنج نیم دانه را به صورت خرید تلفنی، حضوری یا اینترنتی، می‌توانید از فروشگاه‌های افق کوروش تهیه کنید.

مرحله چهارم؛ اضافه کردن آب جوش و آب انار به آش انار

در این مرحله از آش انار زمانی که همه مواد را با هم ترکیب کردید، نوبت به اضافه کردن آب انار و آب جوش می‌رسد. بعد از اضافه کردن آب انار و آب جوش شعله گاز را روی حرارت ملایم تنظیم کنید و اجازه دهید آش به آرامی جا بیفتد.

می‌توانید انواع آبمیوه از جمله آب انار را از فروشگاه‌های زنجیره‌ای افق کوروش به روش‌های خرید تلفنی، حضوری یا اینترنتی تهیه کنید.

مرحله پنجم؛ اضافه کردن رب انار به آش انار شیرازی

بعد از این که آش انار شیرازی تا حدی جا افتاد، در اواسط پخت رب انار را به آش اضافه کنید. در ۱۰ دقیقه پایانی پخت نیز می‌توانید ۱ قاشق غذاخوری زعفران دم کرده را به آش اضافه کنید تا عطر و بوی آن دو چندان شود. مدت زمان پخت آش انار شب یلدا ۳ ساعت است. بعد از پخت آش آن را با پیاز داغ و در صورت تمایل نعناع داغ و دانه‌های قرمز میوه انار تزیین کنید.

رب انار، زعفران و نعناع خشک را از فروشگاه‌های افق کوروش به روش‌های تلفنی، حضوری و اینترنتی می‌توانید خریداری کنید.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه رب انار خانگی ترش و ملس

طرز تهیه آش انار شمالی با رب انار و بدون گوشت

طرز تهیه آش انار شمالی با رب انار و بدون گوشت

مواد لازم برای تهیه آش انار با رب انار

مواد اولیه مقدار مورد نیاز
لوبیا چیتی ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار
سیر تازه ۶ حبه
عدس ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار
سبزی آش خرد شده ۵۰۰ گرم
لبو ۲ عدد
باقلا ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار
برنج نیم دانه ۱/۲ لیوان فرانسوی دسته‌دار
رب انار ملس به مقدار لازم
شکر به مقدار دلخواه
نمک و روغن به مقدار لازم

 

مدت زمان آماده‌سازی مواد: ۲ ساعت

زمان مورد نیاز برای پخت آش انار شمالی: ۲ ساعت

مراحل طرز تهیه آش انار شمالی (گیلانی)

در این روش از طرز تهیه آش انار، از هیچ گوشتی استفاده نمی‌شود و باقلا به عنوان یکی از مواد اصلی در آن به کار می‌رود. آش انار شمالی معمولا طعم ملس متمایل به شیرین دارد و می‌توانید خودتان بنا به طبع و سلیقه‌تان، مقدار شکر را کمتر در نظر بگیرید. برای درست کردن این مدل آش انار گیاهی و بدون گوشت مراحل زیر را انجام دهید.

مرحله اول؛ خیساندن لوبیا و باقلا

در اولین مرحله از طرز پخت آش انار شمالی بدون گوشت برای گیاهخواران باید لوبیا چیتی و باقلا را در دو کاسه جدا بریزید. سپس ظرف آن‌ها را پر از آب کنید و اجازه دهید حداقل برای ۶ ساعت خیس بخورند. در این مدت حتما دو تا سه بار آب آن‌ها را عوض کنید. این کار موجب می‌شود تا نفخ حبوبات از بین برود.

لوبیا چیتی را از فروشگاه‌های افق کوروش به روش‌های تلفنی، حضوری و اینترنتی می‌توانید خریداری کنید.

مرحله دوم؛ آماده کردن مواد آش انار شمالی

در مرحله دوم از طرز تهیه آش انار شمالی باید سبزی‌ها را پاک کنید و با آب فراوان بشویید. سپس سبزی‌ها را آبکش نموده و کاملاً ریز خرد کنید. بعد از آماده شدن سبزی آش باید لبوها را پوست بگیرید و آن‌ها را نیز به صورت ریز خرد کنید.

مرحله سوم؛ پختن حبوبات و لبو آش انار

بعد از این که همه مواد آش انار شمالی را خرد و آماده کردید، یک قابلمه نسبتاً بزرگ برای آش آماده کنید. مقداری آب داخل قابلمه بریزید. سپس لوبیا چیتی و باقلای خیس خورده را به همراه لبوی خردشده به آن اضافه کنید. شعله گاز را با حرارت ملایم روشن کنید و اجازه دهید حبوبات و لبو به خوبی پخته شوند.

مرحله چهارم؛ تکمیل مراحل پخت و سرو کردن آش انار شمالی

بعد از این که حبوبات و لبو پختند، در این مرحله از طرز تهیه آش انار شمالی باید برنج شسته شده را به آش اضافه کنید. سپس مقداری نمک به آش بزنید و ۱۵ دقیقه بعد از اضافه کردن برنج، سبزی خرد شده آش را به آن اضافه کنید.

درب قابلمه را به صورت نیمه روی آن قرار دهید و کمی صبر کنید تا آش انار به خوبی جا بیفتد. هر زمان که احساس کردید آش شما به خوبی پخته شده، ۱۵ دقیقه قبل از خاموش کردن شعله زیر آش، مقداری شکر و رب انار به آش اضافه کنید.

۱۵ دقیقه دیگر برای جا افتادن آش انار صبر کنید. می‌توانید این آش خوشمزه را همراه با سیر داغ، پیاز داغ و دانه‌های انار تزیین کنید و از طعم لذیذ آن لذت ببرید. طرز تهیه سیر داغ را بلد هستید؟

برای خرید سیر داغ و شکر می‌توانید به روش‌های تلفنی، حضوری و اینترنتی از فروشگاه‌های افق کوروش اقدام کنید.

بیشتر بخوانید: آداب و رسوم جالب و مفصل شب چله در مازندران

طرز پخت آش انار به سبک اهالی شهرهای مختلف برای شب یلدا

طرز پخت آش انار شب یلدا به سبک اهالی شهرهای مختلف

در شهرهای مختلف معمولا آش انار را برای شب یلدا درس می‌کنند. ذکر این مسئله ضروری به نظر می‌رسد که آش انار در شهرهای مختلف ایران به طرق مختلف و با مواد مختلف طبخ می‌شود.

آش انار شیرازی

شیرازی‌ها که خودشان را مالک معنوی آش انار می‌دانند، این آش را با گوشت چرخ ‌کرده و به قول خودشان «آش انار مجلسی» درست می‌کنند.

آش انار شمالی و گیلانی

شمالی‌ها و گیلانی‌ها هم که اعتقاد دارند آش انار اصلاً میراث اجداد آنهاست و در آش انار شب یلدا گوشت نمی‌‌ریزند.

آش انار یزدی

یزدی‌ها هم که در پخت آش انار یکی از مدعیان درجه اول هستند، معمولاً در دستور تهیه آش انار شمالی از رب انار و لبو استفاده می‌کنند و یک آش انار گیاهی و بدون گوشت می‌پزند.

آش انار با عدس

بعضی‌ها هم ریختن عدس در آش انار را مستحب می‌دانند. با این تفاسیر به نظر می‌رسد مواد مورد نیاز برای پخت یک آش انار خوشمزه شب یلدا بیشتر سلیقه‌ای است و به ذائقه مردم نواحی مختلف ایران بستگی دارد. البته ذکر این نکته هم ضروری است که عدس رنگ آش انار را تیره می‌کند.

آش انار بختیاری

طرز پخت آش انار بختیاری هم مثل آش انار شیرازی با گوشت چرخ کرده، لپه، دانه انار و سایر مخلفات آش انار تهیه می‌شود.

آش انار ساوه

دستور تهیه آش انار ساوه هم مثل آش انار شیرازی است. در برخی موارد به جای گوشت چرخ کرده فقط از آب گوشت یا استاک گوشت برای طعم دادن به آن استفاده می‌کنند. سبزی آش انار ساوه شامل تره، گشنیز و جعفری است.

آش انار تبریز

طرز تهیه آش انار تبریزی شباهت زیادی به آش انار شیرازی دارد. تبریزی‌ها هم آش انار را با استفاده از گوشت چرخ کرده، سبزی، برنج، لپه، پیاز، آب انار و رب انار تهیه می‌کنند.

بیشتر بخوانید: عجیب ترین آداب و رسوم شب یلدا در کشورهای مختلف دنیا

نکات مهم آموزش پخت آش انار شب یلدا

نکات مهم آموزش پخت آش انار شب یلدا به سبک شهرهای مختلف

  • اگر قبل از اضافه کردن سبزی آش کمی سبزی را در روغن تفت دهید، طعم آش انار لذیذتر و جا افتاده‌تر می‌شود. مراقب باشید سبزی را زیاد تفت ندهید؛ یک تفت سریع و گذرا کافی است.
  • در صورت تمایل می‌توانید به جای برنج از بلغور جو یا گندم استفاده کنید یا نصف برنج و نصف بلغور به آش انار اضافه کنید. انواع بلغور مثل بلغور گندم و بلغور جو را به روش‌های تلفنی، حضوری یا اینترنتی از فروشگاه‌های افق کوروش می‌توانید خریداری کنید.
  • در برخی مناطق آش انار را با عدس یا سایر حبوبات می‌پزند. مثلاً به جای لپه از نخود گرد، عدس و لوبیا چیتی استفاده می‌کنند. در صورت تمایل با استفاده از این حبوبات از شب قبل یا چند ساعت قبل از پخت آن‌ها را بخیسانید و چند بار آب‌شان را عوض کنید. یادتان باشد نخود و لوبیا و عدس را به صورت جداگانه بپزید. سپس به همان روش طرز تهیه آش رشته، حبوبات را با سبزی آش بپزید و باقی مواد را هم اضافه کنید.
  • اگر احساس کردید مقدار آب آش انار برای پخت آن کافی نیست کمی دیگر آب جوش به آن اضافه کنید.
  • رب انار هر چه ترش‌تر باشد، آش انار شما خوشمزه‌‌تر می‌شود. به همین خاطر بهتر است از رب انار خانگی و محلی ترش مزه استفاده کنید.
  • اضافه کردن شکر به آش انار اختیاری است و اگر طعم ترش آش را دوست دارید، می‌توانید آن را حذف کنید.
  • گوشت چرخ‌ کرده را به صورت گوشت قلقلی هم می‌توانید به آش انار اضافه کنید. در این صورت گوشت قلقلی‌ها را جداگانه تفت دهید. لپه‌ها را هم به صورت جداگانه تفت دهید و بعد از پختن آش به همین ترتیب در اواسط پخت گوشت قلقلی‌ها را به آش انار اضافه کنید تا از هم وا نروند.
  • مقدار له شدن مواد آش انار اختیاری است. اگر دوست دارید آش شما کاملاً له و یکدست شود، بهتر است آن را برای مدت بیشتری بپزید.
  • وجود لبو یا چغندر قند در آش انار رنگ فوق‌العاده‌ای به آن می‌بخشد. هر قدر مقدار لبوی شما بیشتر باشد، آش قرمزتر و پر‌رنگ‌تر خواهد شد.
  • برای خوش طعم شدن آش انار می‌توانید در آش انار بدون گوشت از استاک گوشت یا آب قلم استفاده کنید.
  • اضافه کردن کمی پودر گلپر به آش انار موجب خوش عطر و طعم شدن آن می‌شود. پودر گلپر را به روش‌های تلفنی، حضوری و اینترنتی از فروشگاه‌های افق کوروش می‌توانید خریداری کنید.
  • آب انار را حتماً بعد از پخت مواد به آش انار اضافه کنید. زیرا اضافه کردن زود هنگام آب انار مانع پختن حبوبات و برنج می‌شود. برای پخت آش انار می‌توانید به جای آب انار از دانه‌های تازه انار نیز استفاده کنید.
  • اگر می‌خواهید آش انار غلظت بالایی پیدا کند، در ۱۰ دقیقه پایانی، به اندازه ۱ قاشق چای‌خوری یا غذاخوری آرد گندم یا آرد نخودچی را با مقداری آب سرد مخلوط کنید. سپس این مخلوط را به آش بیفزایید و هم بزنید.

سوالات متداول

آیا می‌توان در طرز تهیه آش انار برنج را حذف کرد؟

آیا می‌توان در طرز تهیه آش انار، برنج را حذف کرد؟

برنج موجب لعاب‌دار شدن آش می‌شود. در صورت حذف برنج از آش انار می‌توانید از جو پرک، بلغور گندم یا بلغور جو نیز استفاده کنید.

آش انار در چه شهرهایی طبخ می‌شود؟

آش انار یکی از لذیذترین انواع آش شب یلدا است که در شیراز، تبریز، گیلان و ساوه به روش‌های مختلف طبخ می‌شود.

طرز تهیه آش انار تبریزی چگونه است؟

طرز تهیه آش انار تبریزی شباهت زیادی به آش انار شیرازی دارد. تبریزی‌ها آش انار را با استفاده از گوشت چرخ کرده، سبزی، برنج، لپه، پیاز، آب انار و رب انار درست می‌کنند.

۴- ترکیب سبزی آش انار چیست؟

مهم‌ترین سبزی‌هایی که برای تهیه آش انار شب یلدا استفاده می‌شود، تره، گشنیز، جعفری و نعناع است. در برخی موارد اسفناج نیز برای طعم و لعاب دادن آش در ترکیب سبزی آن استفاده می‌شود.

 

کالابرگ الکترونیک

Leave A Reply

Your email address will not be published.