طرز تهیه دلمه برگ مو مجلسی با طعم مخصوص به روش سنتی + نکات مهم
طرز تهیه دلمه برگ مو مجلسی با طعم مخصوص به روش سنتی + نکات مهم
آموزش درست کردن دلمه برگ مو در خانه مرحله به مرحله
دلمه برگ مو یکی از خوشمزهترین غذاهای بینالمللی است که طرفدارن زیادی دارد. این غذای لذیذ سنتی را اکثر افراد در تمام شهرهای ایران به روشهای متفاوت طبخ میکنند که هر کدام از آنها طعم خاص خود را دارد.
طرز تهیه دلمه برگ مو نیاز به صبر و حوصله دارد، زیرا مراحل پخت این غذا در چند مرحله متفات انجام میشود. برای پخت این غذای لذیذ بهتر است طبق دستور پخت پیش بروید تا در نهایت به طعم اصیل و خاصی که دارد برسید و از خوردن دستپخت خودتان لذت ببرید.
دلمه به عنوان یک غذای لقمهای در سراسر خاورمیانه و کشورهای شرق اروپا به روشهای گوناگون و با مواد اولیه متفاوت پخته میشود. دلمه یک کلمه ترکی است که معنی پر شده را میدهد، اما خواستگاه این غذای سنتی مشخص نیست.
در ادامه این مطلب از مجله آشپزی هستی؛ همراهان باشید تا طرز پخت دلمه برگ مو مجلسی با بهترین عطر و طعم را به شما همراهان گرامی آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو خوشمزه
مواد لازم برای 4 نفر | |
برنج | 2 لیوان |
لپه | 100 گرم |
سبزی دلمه | 200 گرم |
پیاز | 1 عدد |
گوشت چرخ کرده | 200 گرم |
شکر | 2 قاشق غذا خوری |
سرکه | نصف لیوان |
برگ مو | به تعداد کافی |
نمک | به مقدار کافی |
فلفل سیاه | یک قاشق چای خوری |
زرد چوبه | یک قاشق چای خوری |
روغن | به مقدار لازم |
طرز تهیه دلمه برگ مو مجلسی در خانه
نکته مهم قبل از شروع پخت:
- برای درست کردن دلمه برگ مو لپه را از شب قبل داخل کاسه آب بریزید و چند بار آبش را عوض کنید تا به خوبی بخیسد.
- برنج را نیز 2 الی 4 ساعت قبل از پخت، با یک قاشق نمک بزارید داخل کاسه جاوی آب بریزید تا خیس بخورد.
مرحله اول (پحتن لپه)
طرز تهیه دلمه برگ مو مجلسی را با پختن لپه خیس خورده شروع کنید، به این صورت که قابلمهی بزرگ و جاداری را روی حرارت متوسط قرار دهید و لپه را آبکشی کنید. سپس آن را داخل قابلمه ریخته و تا یک مقدار بالاتر از سطج لپه آب بریزید.
نکته: بهتر است کفهای جمع شده روی سطح آب را با قاشق بگیرید.
مرحله دوم (مقدار پختن لپه)
برای نرم شدن لپه برای زمانی که آن را داخل دلمه میریزید، بعد از به جوش آمدن آب، حرارت را ملایم کنید تا به آرامی روند پخت آن طی شده و سپس اجازه دهید آب درون قابلمه به خوبی کشیده شود.
مرحله سوم (شستن سبزی)
در این مرحله تا زمان پخت لپه، بهتر است به سراغ آماده سازی سبزی بروید. سبزیهای دلمه شامل: نعناع، مرزه، پیازچه، شوید، جعفری و ترخون را به خوبی بشویید و آبکش کنید تا آب اضافی آنها باعث نرم و خراب شدن دیگر مواد غذایی نشود.
مرحله چهارم (اندازه خرد کردن سبزی دلمه)
نحوه طبخ دلمه برگ مو را با قرار دادن سبزیها بر روی یک پارچه خشک ادامه دهید تا به خوبی آب اضافی آنها کشیده شده و به خوبی خشک شوند. سپس روی تخته آشپزخانه قرار داده و به اندازه متوسط و یکدست خرد کنید. این کار باعث میشود عطر سبزی حفظ شود.
مرحله پنجم (پختن برنج)
در ادامه به سراغ برنج خیس خورده رفته و آن را آبکش کنید. یک قابلمه روی شعله گاز قرار داده و تا نصف قابلمه را از آب پر کنید. صبر کنید آب به نقطه جوش برسد و سپس برنج را داخل قابلمه ریخته و یک قاشق نمک اضافه کرده و یک مقدار مواد را هم بزنید تا دانههای برنج به هم نچسبند.
مرحله ششم (مقدار پخته شدن برنج برای دلمه)
برای پختن برنج، جدود 7 تا 10 دقیق زمان لازم است. برای تست پخته شدن برنج، دانه برنج رو با دندان فشار دهید، اگر داخلش سفت و بیرونش نرم بود، یعنی آماده شده و باید برنج را آبکشی کرده و کنار بزارید.
مرحله هفتم (تفت دادن پیاز)
روند آماده سازی مواد اولیه دلمه برگه مو را با پوست کندن پیاز ادامه دهید. سپس به اندازه نگینی ریز خرد کنید. یه تابه جادار روی حرارت ملایم گذاشته، به اندازه لازم روغن اضافه کنید و اجازه دهید کاملا داغ شود و بعد پیاز خرد شده را اضافه کرده و تفت دهید تا سبک و شیشهای شود.
مرحله هشتم (اضافه کردن گوشت چرخ کرده)
نوبت به اضافه کردن زردچوبه به پیاز میرسد، و سپس مواد را به خوبی هم بزنید تا با هم یکدست شده و رنگ زردچوبه پخش شود. در ادامه گوشت چرخ کرده را به تابه اضافه کرده و به مقدار مناسب تفت بدید تا بافت گوشت باز شود. برای مزه گرفتن، فلفل سیاه بریزید و به تفت دادن ادامه دهید تا رنگ گوشت عوض شده و سرخ شود.
مرحله نهم (اضافه کردن سبزی، نمک و فلفل سیاه)
سبزی های آماده شدهی دلمه را به تابه حاوی گوشت اضافه کرده و سپس برنج و لپه را به همراه یک مقدار نمک و فلفل سیاه اضافه کرده و مواد غذایی را با یکدیگر هم بزنید تا کاملا یکدست شوند.
مرحله دهم (نکته برای نرم شدن برگ مو)
یکی از نکات مهم برای داشتن یک دلمه نرم و بسیار خوشمزه این است که، برگ دلمه ها را داخل آب در حال جوش، به مدت 1 دقیقه قرار دهید و سپس به سرعت بیرون بیاورید.
مرحله یازدهم (نرم شدن برگ مو)
بلافاصله برگ موها را داخل آبکش قرار داده و روی آنها آب سرد بریزد تا از دمایشان کاسته شود. در ادامه صبر کنید تا آب اضافی برگهای مو نیز کشیده شود. این روش برای نرم شدن برگ مو بسیار عالی است.
مرحله دوازهم (پیچیدن برگ مو با مواد دلمه)
این مرحله نوبت به پیچیدن دلمه ها میرسد. برای این کار، تخته آشپزخانه را آماده کنید و یک عدد برگ مو را روی آن قرار دهید، یک قاشق پر از مواد روی برگ بریزید و به خوبی به صورت مربعی و به شکل بقچه مانند برگ را بپیچید.
مرحله سیزدهم (اندازه برگ مو)
برای پیچیدن دلمه ها به اندازه برگهای مو توجه کنید. در صوتی که خیلی کوچک هستند، از دو برگ همزمان برای پیچیدن آنها استفاده کنید. یک قابلمه مناسب و ترجیحا بزرگ را کنار دستتان قرار دهید و کف آن را با یک مقدار روغن آغشته کنید و سپس، کف قابلمه را با برگ مو پر بپوشانید.
مرحله چهاردهم (قرار دادن دلمه ها داخل قابلمه)
ادر ادامه دلمه های پیچیده شده را به ترتیب در داخل قابلمه و روی برگ مو بچینید و در ادامه روی دلمه ها را دوباره با برگ مو بپوشانید. برای پخته شدن دلمه ها، 2 لیوان آب و ½ لیوان روغن را ترکیب کرده و روی مواد بریزید و درب قابلمه را ببندید.
مرحله پانزدهم (پختن دلمه)
روند پخت دلمه به این صورت است که در ابتدای کار، حدود 5 دقیقه حرارت را بالا برده تا آب درون قابلمه شروع به بخار شدن کند. در ادامه حرارت را بر روی ملایم قرار دهید تا حدود 1 ساعت و نیم دلمه ها به خوبی پخته شوند.
مرحله شانزدهم (اضافه کردن مخلوط شکر و سرکه (اختیاری))
برای طعم دادن به دلمه، شکر و ½ لیوان سرکه را نیز داخل یک قابلمه مناسب بریزید، قابلمه را روی حرارت بزارید و هم بزنید تا شکر به خوبی حل شده و سپس از روی حرارت بردارید.
مرحله هفدهم (آماده شدن غذا)
بهتر است برگ روی دلمه ها را تست کنید. در صورت پخته شدن، مخلوط شکر و سرکه را اضافه کرده و صبر کنید تا دلمه برگ مو حدود نیم ساعت دیگر پخته شود. در آخر دلمههای خوشمزه را داخل ظرف مورد نظر بکشید و نوش جان کنید.
نکات مهم برای تهیه دلمه برگ مو
- میتوانید از رب انار هم به عنوان یک چاشنی خوشمزه برای دلمه برگ مو استفاده کنید.
- فراموش نکنید اگر آب داخل قابلمه زیاد باشد، آب به سرعت بخار شده و باعث سوخته شدن دلمه ها میشود.
- مقدار آب و زمان پخت دلمه ها را با توجه به اندازه قابلمه و تعداد دلمه ها در نظر بگیرید.
- برگ مو جوان و تازه به اندازه کف دست است.
- ترش یا شیرین بودن دلمه به سلیقه خودتان بستگی دارد و میتوانید بنا به سلیقه مقدار سرکه یا شکر را بیشتر کنید.
سخن آخر
دستور پخت دلمه مجلسی بسیار خوشمزه به پایان رسید. برای درست کردن دلمه به زمان زیاد و صبر و حوصله نیاز دارید، و از همه مهمتر، انرژی مثبت شما هنگام پخت و پز باعث میشود تا هر غذایی که میپزید، خوشمزه و لذیذ شود. دلمه یکی از بهترین و خوشمزهترین غذاهایی است که از کوچک تا بزرگ به آن علاقه مند هستند.
طرز تهیه دلمه برگ مو مجلسی با طعم مخصوص به روش سنتی + نکات مهم
5
1